Een reflexhamer is een medisch instrument dat wordt gebruikt om reflexen te testen. Het kan zowel bij mensen als bij dieren worden gebruikt. Reflexen worden getest door met de reflexhamer tegen een specifiek punt op het lichaam te tikken. Dit veroorzaakt een reflexieve reactie in de spier of het orgaan dat wordt getest. In deze blogpost bespreken we de voor- en nadelen en de gevaren van het gebruik van een reflexhamer. We zullen het ook hebben over hoe een reflexhamer je kan helpen jouw gezondheid te beoordelen en wat de gevaren kunnen zijn.

Wat is een reflexhamer en hoe werkt die

Er zijn veel verschillende soorten reflexhamers, maar ze werken in principe allemaal op dezelfde manier. Het meest voorkomende type reflexhamer is de percussieve reflexhamer. Dit type reflexhamer heeft een kleine, afgeronde kop die bekleed is met zacht materiaal. De steel van de slag reflexhamer is meestal gemaakt van hard plastic of metaal.

Het tweede type reflexhamer is de niet-percussieve reflexhamer. Dit type reflexhamer heeft een kleine, platte kop die gemaakt is van metaal of hard plastic. Het handvat van de niet-percussieve reflexhamer is meestal gemaakt van zacht materiaal.

De reflexieve reactie kan zowel een onwillekeurige spiercontractie als een automatische zenuwreactie zijn. De meest voorkomende reflexen die met een reflexhamer worden getest zijn de patellareflex en de achilles reflex. De patellareflex wordt getest door met de slag reflexhamer op de knie te tikken. De achilles reflex wordt getest door met de niet-percussieve reflexhamer op de knie te tikken.

Er zijn veel verschillende soorten reflexen, maar niet alle reflexen kunnen met een reflexhamer worden getest. De kokhalsreflex bijvoorbeeld kan niet met een reflexhamer worden getest omdat het geen spierreflex is. Het is een reflex van het autonome zenuwstelsel.

Voor- en nadelen van het gebruik van een reflexhamer

Er zijn zowel voor- als nadelen aan het gebruik van een reflexhamer. Het grootste voordeel is dat reflexhamers heel gemakkelijk te gebruiken zijn. Ze vereisen geen speciale opleiding of kennis om ze te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is de reflexhamer tegen het punt op het lichaam te tikken waar je de reflex wilt testen.

Een ander voordeel van het gebruik van reflexhamers is dat ze zeer nauwkeurig zijn. Als ze correct worden gebruikt, geven ze zeer nauwkeurige resultaten.

Het grootste nadeel van reflexhamers is dat zij alleen reflexen kunnen testen die spierreflexen zijn. Zij kunnen geen reflexen testen die autonome reflexen zijn. Dit betekent dat ze niet bruikbaar zijn voor het testen van reflexen zoals de kokhals reflex of de pupil-lichtreflex.

Een ander nadeel van reflexhamers is dat ze gevaarlijk kunnen zijn als ze verkeerd worden gebruikt. Als je iemand met een reflexhamer slaat, kan dat ernstig letsel of zelfs de dood tot gevolg hebben.
Hopelijk hebben we je iets geleerd over de reflexhamer en weet je precies of het iets voor jou is of niet. Bedankt voor het lezen!