Waarschijnlijk heb je, net als zoveel mensen, vroeger aardig wat uren besteed aan puzzelen. Als het nog steeds je hobby is, dan zal je waarschijnlijk zonder moeite een puzzel van 3000 stukjes oplossen. Dat klinkt heel normaal, maar eigenlijk is het bijzonder. Puzzelen is namelijk niet alleen leuk, het zorgt er ook voor dat je hersenen in topconditie blijven.
Het is een sociaal gebeuren
Net zoals lezen goed is voor je brein, geldt dat ook als je aan de slag gaat met een puzzel. Een van de voordelen is dat het je stimuleert om sociale contacten te onderhouden. In veel gevallen helpen gezinsleden elkaar en wordt er dus ook veel gecommuniceerd. Het zijn allemaal processen die worden gestuurd vanuit de hersenen. In vergelijking met het kijken naar je favoriete serie op Netflix, doe je er dus verstandig aan om van tijd tot tijd met een uitdagende puzzel aan de slag te gaan.
Goed voor de hersenen
Naast het stimuleren van sociale contacten, gebeurt er nog veel meer in de hersenen waar je profijt van kunt hebben. Dit heeft vooral te maken met de moeilijkheidsgraad van een puzzel. Hoe uitdagender een puzzel, des te meer voordeel je ervan zult hebben. Die moeilijkheidsgraad stimuleert je brein namelijk. Ben je bezig met een puzzel met veel details, bijvoorbeeld een afbeelding van de bekende Eiffeltoren, dan moeten je hersenen die informatie verwerken. Je dwingt je hersenen om beter te concentreren. Afgezien daarvan ben je onbewust ook bezig met het trainen van je geheugen. Je ogen zien immers waar bepaalde puzzelstukjes liggen en onbewust ga je dat onthouden. De verklaring hiervoor is dat je hersenen door die inspanning de productie van dopamine bevordert. Dit is een neurotransmitter, een stofje wat betrokken is bij tal van functies zoals de concentratie.
Een puzzel oplossen werkt stress verlagend
Naast het stimuleren van de concentratie, werkt het oplossen van een puzzel ook stress verlagend. Je kunt het zien als een vorm van meditatie. Zo ben je bezig om net dat ene ontbrekende puzzelstukje te vinden en plotseling heb je het. Het zorgt vaak voor een bijna euforisch gevoel, alsof je een overwinning hebt behaalt. Daardoor ebt de eventueel aanwezige stress snel weg en bouw je zelfvertrouwen op. Een bijkomend voordeel is dat het ook helpt om de cognitieve functies te verbeteren.