Wil je een vleugje natuur toevoegen aan je interieur, maar heb je niet de tijd of de mogelijkheid om planten in leven te houden? Een plant terrarium kan perfect zijn voor jou! Terrariums zijn miniatuurtuinen die kunnen worden gemaakt in een glazen pot. Ze zijn gemakkelijk te maken en vergen zeer weinig onderhoud. In deze blogbijdrage geven we je een stap-voor-stap uitleg over hoe je je eigen plant terrarium kan maken. Dus verzamel je benodigdheden en laten we beginnen!

Wat is een plant terrarium?

Wat is een plant terrarium? Een plant terrarium is een miniatuur tuin die in een glazen pot is ondergebracht. Het woord “terrarium” komt van het Latijnse woord voor “aarde”, wat logisch is omdat terrariums in wezen mini-ecosystemen zijn. Terrariums kunnen worden gemaakt met verschillende soorten planten, maar meestal worden ze gemaakt met vetplanten of cactussen omdat deze planten zeer weinig water nodig hebben.

Terrariums zijn gemakkelijk te maken en vereisen slechts een paar benodigdheden. Bovendien zijn het onderhoudsarme tuinen die slechts om de paar weken water nodig hebben (afhankelijk van de soort plant). Terrariums kunnen gemaakt worden in om het even welke glazen pot, zoals een mason jar, vissenkom of vaas.

Waarom een plant terrarium maken?

Er zijn vele redenen waarom je een plant terrarium zou willen maken. Terrariums zijn:

 • Gemakkelijk te maken
 • Weinig onderhoud
 • Perfect voor kleine ruimtes
 • Een geweldige manier om groen toe te voegen aan je huis
 • Een leuk project voor kinderen en volwassenen!

Hoe maak je een planten terrarium: Stap-voor-stap handleiding

Nu we de vraag “wat is een plant terrarium” hebben beantwoord, is het tijd om te leren hoe je er een maakt! Volg deze eenvoudige stappen en je hebt je eigen planten terrarium in een mum van tijd 

Je hebt nodig: 

 • Een glazen bak 
 • Kleine stenen of kiezels 
 • Houtskool 
 • Potgrond 
 • Planten 

Optioneel: 

 • Decoratieve stenen of schelpen 
 • Mos 

Stap één: kies je pot. Elke glazen pot is goed, maar we raden aan iets te gebruiken met een wijde opening. Dit maakt het gemakkelijker om planten en andere materialen in je terrarium te zetten. Als je een Mason jar gebruikt, verwijder dan het metalen deksel voor je begint.

Stap twee: Leg een laag kleine stenen of kiezels op de bodem van je pot. Dit helpt bij de afwatering en voorkomt dat de wortels van je plant in het water blijven staan.

Stap drie: Voeg een laag houtskool toe bovenop de stenen. Houtskool helpt het water te filteren en houdt je terrarium schoon. 

Stap vier: Tijd voor de aarde! Doe een laagje potgrond in je pot. Zorg ervoor dat je potgrond gebruikt en geen tuinaarde, want tuinaarde kan ongedierte of ziektes bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je planten.

Stap vijf: Nu is het tijd om je planten toe te voegen! Kies planten die klein en langzaam groeien, want die hebben meer kans om in een terrarium te gedijen. Plaats de planten in de pot en bedek ze met meer potgrond, voorzichtig aandrukken.

Stap zes (optioneel): Om je terrarium een meer afgewerkte look te geven, voeg je decoratieve stenen of schelpen toe bovenop het potgrondmengsel. Je kunt ook mos toevoegen rond de basis van de plant.

Nu je weet hoe je zelf een plant terrarium maakt. Maar als je dit teveel werk vind of je hebt er te weinig tijd voor is het ook altijd nog een goede optie om een kant en klaar plant terrarium te kopen natuurlijk!