Wanneer je een woning gaat huren ben je maandelijks een vast bedrag kwijt aan kosten voor de huur van je woning. Wanneer je een woning koopt zul je een hypotheek moeten afsluiten. Ook als je een hypotheek hebt zul je maandelijks een vast bedrag moeten aflossen. Het verschil tussen het betalen van huur en het aflossen van je hypotheek is dat je je huur betaald aan je verhuurder, waarna je het kwijt bent. Bij het aflossen van je hypotheek ben je bezig met je eigen woning af te betalen. Het kopen van een woning is financieel gezien dan ook verstandiger, echter zijn betaalbare koopwoningen schaars. Vele starters op de woningmarkt zullen dan ook eerst gaan moeten huren. Maar wat zijn de exacte voor- en nadelen van huurwoningen? 

Nadelen van een huurwoning 

Waar je bij het aflossen van je hypotheek eigen vermogen aan het opbouwen bent is dit bij het huren van een woning niet het geval. Bovendien worden de huurprijzen veelal jaarlijks verhoogd. Wanneer je hier in je contract geen afspraken over hebt gemaakt, kan het zijn dat je het opvolgende jaar meer huur moet gaan betalen.  

Voordelen van een huurwoning 

Eén van de voornaamste voordelen, en ook redenen om een huurwoning te nemen, is dat er een groot aanbod huurwoningen is. Zelfs in de steden zijn nog voldoende huurwoningen beschikbaar. Waar een huis kopen in Amsterdam bijna niet te doen is, kun je wel gewoon een huis huren in Amsterdam. Daarnaast kun je, afhankelijk van je huurcontract, de huur ten alle tijden opzeggen (vaak zit je wel vast aan een opzegtermijn van één of meerdere maanden). Het laatste voordeel is dat de verhuurder verantwoordelijk is voor onderhoud en reparaties. 

Een geschikte huurwoning zoeken 

Nu je de voor- en nadelen weet van een huurwoning kun je zelf de afweging maken of je gaat huren of probeert een woning te kopen. Waar kopen vaak lastig is, is er in elke stad wel een geschikte huurwoning te vinden. Wil jij een woning huren? Zorg dan dat je goed vergelijkt!